Mityba » Jogurtas vaikams ir nėščiosioms
Jogurtas vaikams ir nėščiosioms
Sveikas, natūraliu būdu gimdamas kūdikis perima ir savo mamos mikrobiotą. Šios „gerosios“ iš mamos gautos bakterijos yra labai svarbios virškinimo sistemos sveikatai ir stipraus imuniteto kūrimui. Todėl į jogurtų "šeimą" jungiasi dar vienas produktas, kurio sudėtis labai palanki vaikams ir nėščiosioms. Primenu, kad jogurtais šie produktai vadinami tik sąlyginai, tokių nenusipirksite jokioje parduotuvėje, nes tai produktai su labai dideliais kiekiais gerųjų bakterijų, užaugintų pieno ir (ar) grietinėlės terpėje.
Viena iš svarbiausių gerųjų bakterijų kūdikiams ir vaikams yra Bifidobacterium infantis, kurią vaikas gauna gimdamas ir vėliau natūralaus maitinimo krūtimi metu. Motinos pienas skatina B. infantis augimą kūdikio žarnyne. Naudodama oligosacharidus esančius motinos piene, B. infantis kolonizuoja kūdikio žarnyną ir ten įsitvirtina. Tuo būdu, Bifidobacterium infantis turėtų būti natūraliai randama kiekvieno žmogaus burnos ertmėje ir virškinimo trakte ir tai turėtų būti dominuojanti bakterija kūdikių ir mažų vaikų žarnyne. Deja, dažnu atveju taip nėra. Vaikams, gimusiems cezario pjūvio pagalba, taip pat vaikams, negavusiems mamos pieno, trūksta šios ir daugelio kitų naudingųjų baterijų. Ir natūraliu būdu gimę kūdikiai gali neturėti šios bakterijos, nes vis daugiau mamų jos tiesiog nebeturi savo organizmuose. Tyrimai rodo, kad B. infantis neturi daugiau nei 90 % JAV gimusių kūdikių. Antibiotikų vartojimas, kenksmingi maisto priedai, pesticidai ir dar daug kitų priežasčių nulemia, kad „gerosios“ bakterijos mūsų organizmuose nyksta. (Šiek tiek daugiau apie tai skyrelyje apie L. reuteri jogurtą)
Įvairios gerosios bakterijos labai naudingos mūsų sveikatai.
Pastebėta Bifidobacterium infantis nauda kūdikiams:
- Retesnis tuštinimasis,
- Mažiau pilvuko dieglių,
- Geresnis miegas,
- Mažesnė vystyklų dermatito ir iššutimų tikimybė,
- Mažesnė atopinio dermatito tikimybė vaikystėje ir autoimuninių ligų tikimybė saugus.
Pastebėta B. infantis nauda vyresniems vaikams:
- Geresnis miegas,
- Tvirtesnis imunitetas,
- Geresni mokymosi rezultatai.
Pastebėta B. infantis nauda suaugusiems:
- Gali padėti palengvinti dirgliosios žarnos sindromo simptomus, sumažinti pilvo skausmą, dujų susidarymą ir pilvo pūtimą.
- Manoma, kad B. infantis probiotikai taip pat gali būti naudingi sergantiems opiniu kolitu, lėtinio nuovargio sindromu ir psoriaze.
Galima būtų būsimoms mamoms ir vaikams, ir visiems kitiems norintiems tiesiog vartoti papildus su B. infantis, bet jau žinome, kad yra dar geresnė strategija: pasinaudojant komerciniais papildais patiems pasigaminti probiotikais praturtintą maisto produktą, panašų į jogurtą.
Kadangi Lietuvoje man nepavyko gauti komercinio probiotiko su vien tik Bifidobacterium infantis, kurį rekomenduoja W. Davis savo knygoje "Supergut", išsirinkau kitą, vaikams skirtą probiotiką, kuris papildomai turi dar ir kitų gerųjų bakterijų: Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus ir Bifidobacterium bifidum.
Lactobacillus acidophilus yra "gerųjų" bakterijų rūšis, normaliai gyvenanti žmogaus žarnyne, burnoje ir makštyje, taip pat randama tam tikruose maisto produktuose. L. acidophilus kartais dedama ir į paprastą parduotuvėse parduodamą jogurtą, tik paprasti jogurtai fermentuojami labai trumpai ir ten jos kiekis nebūna didelis.
Lactobacillus acidophilus nauda:
- Gamindama pieno rūgštį ir išskirdama bakteriocinus, ji sukuria aplinką, nepalankią potencialiai patogeninių grybų ir bakterijų dauginimuisi ir skatina rūgštinės floros įsitvirtinimą.
- Pieno rūgštis denatūruoja baltymą kazeiną. L. acidophilus gali padėti skaidyti maistą, įsisavinti maistines medžiagas.
- Padeda apsisaugoti nuo viduriavimo vartojant antibiotikus.
- Galimai padeda dirgliosios žarnos sindromo ir Helicobacter pylori sukeltos infekcijos atveju.
- Kartu su kitais probiotikais apsaugo nuo per didelio blogųjų mikroorganizmų augimo makštyje.
Lacticaseibacillus rhamnosus (arba Lactobacillus rhamnosus) yra "gerųjų" bakterijų rūšis, randama burnoje, makštyje ir žarnyne. Ji taip pat randama fermentuotuose maisto produktuose.
Lactobacillus rhamnosus nauda:
- Ši bakterija gali padėti skaidyti maistą, įsisavinti maistines medžiagas ir kovoti su patogeniniais mikroorganizmais.
- Sumažina viduriavimo riziką vartojant antibiotikus.
- Manoma, kad L. rhamnosus vartojimas nėštumo ar žindymo metu arba jos davimas kūdikiui apsaugo kūdikius nuo kai kurių alerginių ligų, tokių kaip astma, sloga ir egzema.
Bifidobacterium bifidum turėtų būti visų žindomų kūdikių sveikos mikrobiotos dalis, tik kaip jau žinome, dažnu atveju jos gali ir nebebūti.
Bifidobacterium bifidum nauda:
- Žarnyne ji gamina pieno ir acto rūgštis, gali padėti skaidyti maistą, įsisavinti maistines medžiagas ir kovoti su „blogaisiais“ mikroorganizmais.
- Padeda sumažinti dirgliosios žarnos sindromo simptomus, naudinga esant vidurių užkietėjimui, viduriavimui.
- Padeda išvengti kvėpavimo takų infekcijų, taip pat naudinga esant egzemai.
Ar saugu vartoti tokį „jogurtą“?
Tyrimai ir ilgametė vartojimo praktika rodo, kad aukščiau aprašytos „gerosios“ bakterijos yra saugios vartoti tiek suaugusiems, tiek vaikams. Mokslinėje literatūroje minima, kad atsargiau elgtis su probiotikų kultūromis reikėtų tais atvejais, jei labai nusilpęs organizmas ir smarkiai sutrikusi imuninė sistema, jei pažeisti širdies vožtuvai ir laukia rimtos chirurginės procedūros. Visi kiti probiotikus gali ir netgi turėtų vartoti, turint omenyje šiuolaikinę mitybą, aplinkos užterštumą ir suvartotų gyvenime antibiotikų kiekį.
Kaip vartoti šį jogurtą?
Būsimosios mamos gali mėgautis šiuo produktu nėštumo metu ir vėliau, gimus kūdikiui, žindymo metu. Taip jos galės užtikrinti, kad jų vaikelis turės tų pačių gerųjų bakterijų, kaip ir jos.
Kadangi tokiame jogurte bakterijų kiekiai gerokai viršija esančius papilduose, patartina pradėti jį vartoti po truputį, pradžioje porą šaukštų, vėliau daugiau. Stebėkite savo ar savo vaiko savijautą. Galima maišyti šį jogurtą su kitais maisto produktais, tik jie neturėtų būti karšti.
Kaip pasigaminti jogurtą su šiomis kultūromis?
Gaminimo eiga labai panaši kaip ir kitų: SIBO ir L. reuteri jogurtų. Pagrindinis skirtumas, kad B. infantis nesimaitina inulinu, todėl vietoje jo dedama cukraus. Apie viską iš eilės.
Ko jums būtinai reikės:
1. |
Jogurto gamybos aparatas. Aparatas turi būti būtinai toks, kuriame galima tiksliai reguliuoti darbinę temperatūrą. Šiam jogurtui gaminti reikia palaikyti 38°C darbinę temperatūrą, todėl jums greičiausiai netiks daugiafunkciniai puodai, net jei juose numatyta jogurto gamybos funkcija, nes paprastų jogurtų gamybai jau automatiškai būna nustatyta darbinė 40–42°C temperatūra ir jos kaitalioti negalima. Aš įsigijau jogurto gaminimo aparatą Browin 801013, kuriuo esu visiškai patenkinta. Rašo, kad jis 1,5 litro talpos, bet užpildyti iki kraštų nereikia, nes fermentacijos procese skystis gali pakilti, tad vienu kartu išeina pagaminti daugiausiai apie 1,3 ar 1,4 litro produkto. |
![]() |
2. |
Vaikams skirtas maisto papildas su Bifidobacterium infantis, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus ir Bifidobacterium bifidum. Pasirinkau jį dėl sudėties ir gamintojo patikimumo. |
![]() |
3. |
Cukrus. Reikalingas, kad būtų kuo maitintis besidauginančioms bakterijoms. B. infantis be jo nesidaugintų, o mus ji ypatingai domina. |
![]() |
4. |
Pienas ir grietinėlė. Naudoti geriausiai ilgo galiojimo sterilizuotą arba UAT (ultra aukštoje temperatūroje sterilizuotą) pieną ir grietinėlę. Šiuo atveju netinka šviežias pienas, nes jame yra kitų bakterijų, kurios taip pat ima daugintis ir gali nugalėti norimas išauginti kultūras. Arba, jei negalite gauti sterilizuoto pieno ar grietinėlės, tuomet teks pakaitinti iki 80 laipsnių šiuos produktus patiems, kad žūtų ten esančios bakterijos. Jei to nepadarysite, didelė tikimybė, kad auginsite kitas bakterijas, o ne tas, kurių norite. |
![]() |
5. |
Grūstuvė (galima išsiversti ir be jos). Reikalinga sutrinti tabletėms iki miltelių. Patogus dalykas, bet jei neturite, ne bėda. Galima sutrinti tabletes iki miltelių ir kitaip: sudėti tabletes į šaldymo maišelį ir gerai pakočioti su kočėlu. Jeigu neturite kočėlo, galima pakočioti kad ir su stikliniu buteliu. :) |
![]() |
6. |
Indeliai pagamintam jogurtui išsifasuoti. Pagal jūsų skonį ir fantaziją. |
![]() |
Gaminimo eiga
Įsitikinkite, kad turite viską, ko reikia, ir kad visi indai, kuriuos žadate naudoti, švarūs ir sausi.
Sutrinkite 8 tabletes probiotikų papildo iki smulkių miltelių grūstuvėje, arba šaldymo maišelyje kočėlo pagalba, jeigu neturite grūstuvės.
Nedideliame kiekyje sterilizuoto pieno, kurį žadate naudoti jogurto gamybai, ištirpinkite 2 šaukštus cukraus ir suberkite ten tablečių miltelius. Labai gerai išmaišykite, kad neliktų jokių gumuliukų. Nedideliame skysčio kiekyje miltelius išmaišyti lengviau.
Tuomet supilkite mišinį į jogruto ruošimo indą ir supilkite likusį kiekį pieno ir grietinėlės. Dar kartą gerai permaišykite. Aš naudoju pieną ir grietinėlę santykiu 1:1, kad gautas jogurtas būtų riebus ir skanus.
Kad fermentacijos procesas vyktų tolygiau, į aparato talpyklę (tiesiog į patį aparatuką, į jo dugną) patariama įpilti apie 100 ml vandens, tik tiek, kad šiek tiek apsemtų įstatomo indo šonus, nebūtinai iki pat kraštų. Statykite indą į jogurto gaminimo aparatą, uždenkite dangtelius ant indo ir ant paties aparato. Užstatykite 36 val. gamybos laiką ir 38°C temperatūrą. Viskas, belieka kantriai laukti. Kiloti dangtelių ir ten bandyti pastebėti kaip bakterijos dauginasi nėra prasmės.
Ant indo dangtelio renkasi kodensato lašai, tai normalu. Palikite viską ramybėje 36 valandoms. Aparato ekranėlis rodo, kiek dar likę valandų.
Kai gamyba baigta, aparatą išjungiame iš tinklo. Jogurto indą reikia iškelti, o jo dangtelį atsargiai nukelti, stengiantis, kad kondensatas nelašėtų į jogurtą ir nuvalyti. Prieš maišant ir fasuojant, indą su jogurtu patariama palaikyti bent 2 val. šaldytuve.
Atvėsusį jogurtą išmaišykite ir išsifasuokite į norimo dydžio ir grožio indelius.
Ir vartokite į sveikatą. Tikrąja to žodžio prasme.
Kai gaminsite kitą partiją, papildų tablečių jau nereikės, vietoje to panaudokite keletą šaukštų jogurto ir į jį pridėkite piene ištirpinto cukraus, toliau pieną ir grietinėlę ir viskas kaip įprastai. Jeigu pastebėtumėte, kad jogurto skonis ar konsistencija keičiasi, galima vėl nusipirkti papildų ir atnaujinti bakterijų kultūras.
Linkiu sėkmingos gamybos ir geros sveikatos. Jei kas neaišku – klauskite, mielai atsakysiu.
2024-12-23