Mityba » Saccharomyces boulardii gėrimas
Saccharomyces boulardii fermentuotas sulčių gėrimas
Kas tai yra?
Saccharomyces boulardii yra gerasis, naudingas žmogui, mieliagrybis, artimas giminaitis kitam gerajam mieliagrybiui, S. cerevisieae, kuris lietuviškai vadinamas alaus mielėmis, ir naudojamas alui ir vynui fermentuoti bei duonos tešlai rauginti. Skirtingai nei alaus mielės, S. boulardii prisitaikė išgyventi žmogaus virškinamajame trakte, ir nors ten ilgam laikui įsitvirtinti negali, jo buvimas mūsų virškinamajame trakte labai naudingas. Todėl manau, verta užsitikrinti, kad jo ten nuolat ir būtų. Galima būtų pirktis komercinius preparatus su S. boulardii, tik tai kainuoja nemažai ir ryti kapsules nelabai malonu; todėl gydytojas W. Davis pataria veikti taupiau ir gamintis bei vartoti skanų fermentuotą sulčių gėrimą su šiuo draugišku mieliagrybiu. Gydytojas W. Davis ypač rekomenduoja vartoti Saccharomyces boulardii štamą CNCM I-745, nes su juo yra atlikta naudingumą įrodančių tyrimų.
Kuo mums naudinga vartoti S. bourlardii?
- Geriant antibiotikus kartu vartojamas S. bourlardii padeda sumažinti žalingą poveikį žarnyno mirobiotai;
- Keliautojų viduriavimo prevencijai;
- Gerai tinka norint atsikratyti SIBO (ypač kai žarnose būna išvešėję ne tik blogiosios bakterijos bet ir žalingi grybeliai, nes S. boulardii konkuruoja su kitomis, nenaudingomis, grybelių rūšimis, tokiomis kaip Candida albicans);
- Naudingas palaikant sveiką tiek suaugusių, tiek vaikų žarnyno mikrobiomą.
Kaip pasigaminti gėrimą su S. boulardii?
Skirtingai nei gaminat jogurtus su bakterinėmis probiotikų kultūromis (L. reuteri, SIBO ar skirtą vaikams ir nėščiosioms), šiuo atveju nereikia jokio specialaus puodo, nes S. boulardii sėkmingai dauginasi kambario temperatūroje.
Ko jums būtinai reikės:
- Indo fermentacijai (stiklainio ar stiklinio butelio) ir dangtelio
- Vaisių sulčių
- Nereceptinio vaisto ENTEROL, 250 mg, kietosios kapsulės.
Gaminimo eiga
Įsigykite mėgstamų vaisių sulčių. Įsitikinkite, kad jūsų pasirinktose sultyse nėra konservantų, tokių kaip kalio sorbatas arba natrio benzoatas. Geriausiai fermentavimui tinka tos sultys, kuriose yra šiek tiek minkštimo, bet iš tiesų bet kokios jūsų pasirinktos natūralios vaisių sultys. Jeigu spaustos iš jūsų pačių sode užaugintų vaisių, tuo šauniau, bet puikiai tinka ir iš prekybos centro. Man asmeniškai labiausiai patinka obuolių ir aronijų sulčių mišinys.
Suplikite pasirinktas sultis į indą ir į jas įberkite ENTEROL kaspulės turinį. 1 litrui produkto užrenka 1 kapsulės. Išmaišykite. Uždėkite dangtelį ir pastatykite šiltoje vietoje 36–48 valandoms. Po maždaug 24 valandų fermentacijos turėtų matytis susidarantys burbuliukai, tai rodo, kad intensyvėja dujų gamyba. Dangtelį atlaisvinkite, kad susidarę dujos galėtų išeiti. Labai praverčia vyno gamybai skirti dangteliai, tada nereikia rūpintis ar dangtelis ne per daug užsuktas, bet tikrai galima apsieiti ir be jų. Praėjus fermentacijos laikui, gėrimą nupilkite ir laikykite šaltai. Jei norite gamintis tokį gėrimą nuolat, pasilikite apie 100 ml senojo gėrimo, užpilkite ant jo naujų sulčių ir vėl palikite fermentuotis 36–48 valandoms. Tuo būdu galima nepertraukiamai tęsti šio gėrimo gamybą tiesiog ant virtuvinės spintelės.
Kaip vartoti?
Fermentacijos proceso metu cukraus kiekis sultyse sumažėja maždaug 50 %, tačiau cukraus vis dar lieka, todėl šio gėrimo padauginti nereikėtų. Gerkite nedidelį kiekį, ne daugiau kaip pusę puodelio vienu metu. Norint, kad nebūtų gliukozės šuolių kraujyje, geriausiai išgerti keletą gurkšnių šio gėrimo valgio metu ar iš karto po valgio. Galima prasiskiesti jį vandeniu.
Svarbu žinoti:
- Fermentacijos metu cukraus kiekis mažėja vis labiau, tačiau po 48 valandų jau susidaro ir alkoholis, kurio mums tikrai nereikia. Todėl ilgiau kaip 48 val. fermentuoti nepatartina.
- Neužsukite fermentacijos indo sandariai, nes fermentacijos metu susidaro didelis kiekis anglies dioksido. Tvirtai užsuktas stiklainis ar kitas indas gali tiesiog susprogti.
- Jei pas jus namuose temperatūra būna žemesnė nei 21°C, laikykite indą, kuriame vyksta fermentacija, kur nors netoli radiatoriaus, ar spintelėje, kur šilčiau.
- Jeigu įsigysite sulčių su koservantais, jie stabdys fermentacijos procesą, todėl atidžiai skaitykite sudėtį.
- Geriau nepripilti indo iki pat kraštų, nes kai fermentacijos metu susidaro dujos, skystis šiek tiek suputoja ir dalis sulčių gali išbėgti.
Linkiu sėkmingos gamybos ir vartokite į sveikatą.
Jei kas neaišku – klauskite, mielai atsakysiu.