Mityba » SIBO jogurtas
Apie plonųjų žarnų bakterijų išvešėjimo sindromą arba SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth) aš jau rašiau skyrelyje apie Lactobacillus reuteri jogurtą. Su SIBO gyvena labai daug žmonių ir dažnai net nežino, kodėl jiems nevirškina vieno ar kito produkto, kodėl kaupiasi dujos žarnyne, kodėl jie viduriuoja ar vargsta su vidurių užkietėjimu. Oficialiojoje medicinoje SIBO gydomas antibiotikais ir patarimais nevalgyti tam tikrų produktų. Geriausia, ką gali pasiūlyti mūsų medicina, antibiotikas rifaksiminas, kurio efektyvumas apie 50 % ir po kurio SIBO vis tiek dažniausiai atsinaujina.
Pastebėta, kad SIBO simptomus kontroliuoti šiek tiek gali padėti papildai su tinkamai parinktais probiotikais, tik ten bakterijų kiekiai nėra dideli. Gydytojas William Davis sugalvojo tokią strategiją: kad išnaikinti SIBO sukeliančias bakterijų rūšis, apsigyvenusias ten, kur joms būti nepriklauso, apgyvendinti virškinamajame trakte milijardus kitų, tinkamų, bakterijų, kurios ir turėtų gyventi plonajame žarnyne, bet dėl antibiotikų vartojimo, modernaus maisto priedų, pesticidų maiste ir kitų dalykų, pas mus dažniausiai būna išnykę. Norint sugražinti žarnynui tinkamą mikroflorą, kad SIBO sukeliančios rūšys gyventų tik ten, kur joms priklauso ir kur jos nekelia problemų, svarbu ne tik tinkamai parinkti draugiškas viena kitai, bet priešiškas SIBO bakterijoms rūšis, bet ir turėti pakankamai didelius jų kiekius. Todėl paimtos iš probiotikų papildų kapsulių bakterijos auginamos gan ilgą laiką (36 val.), sudarius geras sąlygas joms tinkamoje terpėje. (Apie tai, kokiu greičiu dalijasi bakterijos ir kiek jų užauga, galite pasiskaityti skyrelyje apie Lactobacillus reuteri jogurtą.) Dažniausiai kaip terpė naudojami pieno produktai. Gaunamas produktas su dideliu skaičiumi (šimtais milijardų) naudingųjų bakterijų, o skoniu panašus į jogurtą (man asmeniškai labai skanus), todėl ir vadinamas SIBO jogurtu.
Gydytojo William Davis komanda ilgalaikei fermentacijai parinko tris bakterijų rūšis, kurios:
- Apsigyvena viršutinėje virškinamojo trakto dalyje – ten, kur atsiranda SIBO.
- Gamina bakteriocinus – natūralius antibiotikus, kurie veiksmingai naikina arba slopina SIBO rūšis, tokias kaip Klebsiella, Escherichia coli ar Streptococcus.
- Draugauja viena su kita ir taip dar lengviau apsigyvena mūsų žarnyne, išstumdamos netinkamas bakterijų rūšis.
SIBO jogurte užauginamos trijų rūšių bakterijos:
- Lactobacillus gasseri, kolonizuojanti plonąją žarną ir gaminanti iki 7 bakteriocinų – tiesiog bakteriocinų gaminimo jėgainė. Ši bakterija taip pat padeda greičiau pajusti sotumą, nes sąveikauja su apetitą ir sotumo jausmą reguliuojančiu hormonu leptinu, kuris vaidina svarbų vaidmenį organizmo energijos apykaitoje ir riebalų kaupime.
- Lactobacillus reuteri, kuri taip pat kolonizuoja plonąsias žarnas ir išskiria net keturių rūšių bakteriocinus, pats stipriausias iš kurių vadinamas reuterinu. (L. reuteri yra toks veiksmingas antibakterinis preparatas, kad probiotikų gamyklose panaudojant šią bakteriją kartais net valomos bakterijų gamybos talpyklos.) Apie kitas šios bakterijos naudingas savybes galite pasiskaityti skyrelyje apie Lactobacillus reuteri jogurtą.
- Bacillus coagulans, taip pat gaminanti bakteriociną ir pieno rūgštį, ir žymiai sumažinanti dirgliosios žarnos sindromo, kuris iš esmės yra SIBO sinonimas, simptomus. Ši bakterija taip pat padeda reguliuoti imunintetą, mažina uždegimus organizme. Buvo atlikta tai įrodančių klinikinių tyrimų, pavyzdžiui, viename iš jų vartojantiems Bacillus coagulans palengvėjo reumatoidinio artrito simptomai.
SIBO jogurtą reikia vartoti maždaug po 120 ml (galima ir daugiau) per dieną bent 4 savaites. Dažniausiai žmonės jį mėgsta valgyti pusryčiams, bet griežtos taisyklės čia nėra, kaip jums patinka.
Svarbu taip pat vengti dalykų, kurie kenkia mūsų gerosioms bakterijoms. Jeigu dėl rimtų infekcinių susirgimų tenka vartoti antibiotikų kursą, po to būtų labai išmintinga šio jogurto pagalba atsistatyti tinkamą žarnyno mikrobiotą, net jeigu iki tol nesiskundėte SIBO simptomais.
Gydytojas William Davis atliko nedidelį tyrimą, kuriame iš 30 žmonių, vartojusių SIBO jogurtą mėnesį laiko po maždaug 120 ml, 90 % SIBO simptomai pastebimai palengvėjo. Oficialių didelių klinikinių tyrimų nėra atlikta, ir nežinia ar bus, tik ar tikrai jų reikia? Įvairiose pasaulio šalyse SIBO jogurtą jau vartoja tūkstančiai žmonių ir džiaugiasi rezultatais. Pieno produkto valgymas juk nėra kažkokia sudėtinga procedūra su žymiais šalutiniais poveikiais. Tai tiesiog skanus maisto produktas ir tuo pačiu pagalbininkas jūsų žarnynui, kurį pasigaminti galite kiekvienas tiesiog savo namuose ir vartoti kasdien be jokio pavojaus savo sveikatai. Mes visi galime būti neoficialaus ir moksliniuose žurnaluose nepublikuoto, bet labai didelio ir sėkmingo klinikinio tyrimo dalyviai. Žinau tik apie nedidelę dalį jo dalyvių, bet tikiu, kad visų rezultatai bus puikūs.
Gydytojo William Davis puslapis apie SIBO jogurtą:
https://drdavisinfinitehealth.com/2022/03/sibo-yogurt/
O dabar apie gamybą:
Viskas vyksta labai panašiai, kaip ir gaminant L. reuteri jogurtą.
Ko jums būtinai reikės:
1. |
Jogurto gamybos aparatas. Aparatas turi būti būtinai toks, kuriame galima tiksliai reguliuoti darbinę temperatūrą. Lactobacillus reuteri geriausiai auga 37°C temperatūroje. Esant didesnei nei 40°C temperatūrai šios bakterijos žūsta. Bacillus coagulans ir Lactobacillus gasseri mėgsta apie 38–39°C temperatūrą. Todėl jums greičiausiai netiks daugiafunkciniai puodai, net jei juose numatyta jogurto gamybos funkcija, nes paprastų jogurtų gamybai jau automatiškai būna nustatyta darbinė 40–42°C temperatūra ir jos kaitalioti negalima. Aš įsigijau jogurto gaminimo aparatą Browin 801013, kuriuo esu visiškai patenkinta. Rašo, kad jis 1,5 litro talpos, bet užpildyti iki kraštų nereikia, nes fermentacijos procese skystis gali pakilti, tad vienu kartu išeina pagaminti daugiausiai apie 1,3 ar 1,4 litro produkto. |
|
2. |
Papildas su Lactobacillus reuteri. Aš naudoju BioGaia Protectis apelsinų skonio kramtomąsias tabletes su vitaminu D3. Pradžiai reikia 10 tokių tablečių, t.y. visos pakuotės. Kaina internetinėje vaistinėje apie 8 eurai. Gamintojas rašo, kad vienoje tabletėje yra ne mažiau kaip 100 milijonų gyvų L. reuteri Protectis bakterijų. Apie pačias bakterijas pakuotės lapelyje nieko informatyvaus nerasite, nes maisto papildo statusas neleidžia kalbėti apie atliktus tyrimus, o kaip vaistą užregistruoti šį produktą būtų labai brangu ir neatsipirktų. |
|
3. |
Papildai su Bacillus coagulans ir Lactobacillus gasseri. Šių papildų nusipirkti sudėtingiau. Bacillus coagulans pirkau lietuviškoje svetainėje, nuoroda: https://www.mamagamta.lt/produktas/bacillus-coagulans/
Lactobacillus gasseri teko siųstis iš Estijos, nuoroda: https://fitpoint.ee/lt/swanson-lactobacillus-gasseri-60-kapsuliu/ |
|
4. |
Inulinas. Tai prebiotikas, reikalingas, kad būtų kuo maitintis besidauginančioms bakterijoms. Aš naudoju pirktą iš Livin parduotuvės. Girdėjau, kad neturint inulino, iš bėdos tinka ir krakmolas, bet garantuoti negaliu, šito nebandžiau. |
|
5. |
Pienas ir grietinėlė. Naudoti geriausiai ilgo galiojimo sterilizuotą arba UAT (ultra aukštoje temperatūroje sterilizuotą) pieną ir grietinėlę. Šiuo atveju netinka šviežias pienas, nes jame yra kitų bakterijų, kurios taip pat ima daugintis ir gali nugalėti lepią Lactobacillus reuteri ir jos drauges. Arba, jei negalite gauti sterilizuoto pieno ar grietinėlės, tuomet teks pakaitinti iki 80 laipsnių šiuos produktus patiems, kad žūtų ten esančios bakterijos. Jei to nepadarysite, didelė tikimybė, kad auginsite kitas bakterijas, o ne tas, kurių norite. |
|
6. |
Grūstuvė (galima išsiversti ir be jos). Reikalinga sutrinti tabletėms iki miltelių. Patogus dalykas, bet jei neturite, ne bėda. Galima sutrinti tabletes iki miltelių ir kitaip: sudėti tabletes į šaldymo maišelį ir gerai pakočioti su kočėlu. Jeigu neturite kočėlo, galima pakočioti kad ir su stikliniu buteliu. :) |
|
7. |
Indeliai pagamintam jogurtui išsifasuoti. Pagal jūsų skonį ir fantaziją. |
Gaminimo eiga
Įsitikinkite, kad turite viską, ko reikia, ir kad visi indai, kuriuos žadate naudoti, švarūs ir sausi.
Sutrinkite 10 tablečių su Lactobacillus reuteri iki smulkių miltelių grūstuvėje, arba šaldymo maišelyje kočėlo pagalba, jeigu neturite grūstuvės.
Sumaišykite gautus miltelius su 2 šaukštais inulino. Paimkite po dvi kapsules Bacillus coagulans ir Lactobacillus gasseri ir išberkite iš jų miltukus į tą patį mišinį. Dar kartą permaišykite.
Tuomet į indą įpilkite kelis šaukštus sterilizuoto pieno, kurį žadate naudoti jogurto gamybai ir suberkite visus miltelius. Labai gerai išmaišykite, kad neliktų jokių gumuliukų. Nedideliame skysčio kiekyje miltelius išmaišyti lengviau.
Tuo atveju, jeigu jau turite L. reuteri jogurto, tuomet jums nebereikės BioGaia Protectis tablečių. Teisiog paimkite porą šaukštų šio jogurto ir miltelius iš kapsulių supilkite į jį, pridėkite inulino ir gerai išmaišykite.
Tuomet supilkite mišinį į jogruto ruošimo indą ir supilkite likusį kiekį pieno ir grietinėlės. Dar kartą gerai permaišykite. Aš naudoju pieną ir grietinėlę santykiu 1:1, kad gautas jogurtas būtų riebus ir skanus.
Kad fermentacijos procesas vyktų tolygiau, į aparato talpyklę (tiesiog į patį aparatuką, į jo dugną) patariama įpilti apie 100 ml vandens, tik tiek, kad šiek tiek apsemtų įstatomo indo šonus, nebūtinai iki pat kraštų. Statykite indą į jogurto gaminimo aparatą, uždenkite dangtelius ant indo ir ant paties aparato. Užstatykite 36 val. gamybos laiką ir būtinai 38°C temperatūrą. Viskas, belieka kantriai laukti. Kiloti dangtelių ir ten bandyti pastebėti kaip bakterijos dauginasi, nėra prasmės.
Ant indo dangtelio renkasi kodensato lašai, tai normalu. Palikite viską ramybėje 36 valandoms. Aparato ekranėlis rodo, kiek dar likę valandų.
Kai gamyba baigta, aparatą išjungiame iš tinklo. Jogurto indą reikia iškelti, o jo dangtelį atsargiai nukelti, stengiantis, kad kondensatas nelašėtų į jogurtą ir nuvalyti. Prieš maišant ir fasuojant, indą su jogurtu patariama palaikyti bent 2 val. šaldytuve.
Atvėsusį jogurtą išmaišykite ir išsifasuokite į norimo dydžio ir grožio indelius.
Ir vartokite į sveikatą. Tikrąja to žodžio prasme.
Kai gaminsite kitą partiją, papildų tablečių ir kapsulių jau nereikės. Tiesiog pasilikite keletą šaukštų jogurto ir į jį įmaišykite du šaukštus inulino miltelių, toliau pieną ir grietinėlę ir viskas kaip įprastai. Jeigu pastebėtumėte, kad jogurto skonis ar konsistencija keičiasi, galima vėl nusipirkti papildų ir atnaujinti bakterijų kultūras.
Jeigu negaunate pirkti papildų su L. gasseri ir B. coagulans, galite kreiptis į mane, duosiu jau pagaminto jogurto, iš kurio galėsite pasigaminti savąjį.
Linkiu sėkmingos gamybos ir geros sveikatos. Jei kas neaišku – klauskite, mielai atsakysiu.
2024-10-28