Mityba » Trijų kefyrų jogurtas

Trijų kefyrų jogurtas

 

Kefyras – labai sveikas ir skanus gėrimas, mūsų krašte žinomas nuo 19 amžiaus. Jame yra įvairių bakterijų bei grybelių kultūrų sudarančių simbiozę ir vadinamų kefyro raugu. Galima pasigaminti kefyrą ir patiems, tik reikia turėti kefyro raugo ir gero tikro karvės pieno. Kefyras gaminamas gana paprastai: reikia sumaišyti kefyro raugą ir karvės pieną ir brandinti parą laiko kambario temperatūroje. Problema tik, kad Lietuvoje nėra plataus pasirinkimo gerų kefyro kultūrų. Kita vertus, mūsų parduotuvėse parduodami kefyrai yra visai neblogos sudėties.

Pagal patvirtintą raugintų pieno gaminių techninį reglamentą, Lietuvoje pramoniniu būdu gaminamame kefyre, kad jis galėtų vadintis kefyru, privalo būti 4 mikoroorganizmų kultūros (Lactobacillus kefiri, Leuconostoc, Lactococcus ir Acetobacter); taip pat laktozę skaidančių ir (arba) laktozės neskaidančių mielių. Paprastai pridedama dar ir daugiau naudingų bakterijų. Reguliarus kefyro vartojimas turi teigiamą įtaką žarnyno mikrobiotai ir sveikatai. Deja, jeigu dėl sveikatos būklės esate priversti laikytis griežtos keto dietos, kefyro gėrimas gali tapti problema, nes stiklinėje (200 ml) kefyro yra apie 10 gramų angliavandenių. Sveikiems žmonėms tai, žinoma, nieko tokio, bet jeigu angliavandenių apykaita rimtai sutrikusi, mėgautis kefyru iki soties nelabai išeina. Tokiu atveju verta pasigaminti riebaus ir mažai angliavandenių turinčio jogurto su kefyro bakterijomis. Tuo būdu kefyre esantys naudingi mikroorganizmai paklius į jūsų žarnyną, ir dideliais kiekiais.

Kad gauti kuo daugiau ir įvairesnės sudėties naudingų mikroorganizmų, verta pasinaudoti ne vieno gamintojo produktu. Aš pasirinkau 3 skirtingų rūšių kefyrus, todėl ir gautą produktą pavadinau Trijų kefyrų jogurtu.

 

 

  • Dvaro kefyras. Su išsaugotu tradiciniu kefyro raugu.
  • Natūralus Žemaitijos kefyras. Sudėtyje (šalia įprastinių kefyro raugo mikroorganizmų) dar yra Lactobacillus lactis subsp. lactis, Lactobacillus lactis subsp. cremoris, Lactobacillus lactis subsp. lactis biovar. diacetylactis, Leuconostoc mesenteroides subsp. mesenteroides, Leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris, Streptococcus thermophilus.
  • GAMTOS kefyras su 12 bakterijų ir skaidulomis. Sudėtyje (šalia įprastinių kefyro raugo mikroorganizmų) dar yra Bifidobacterium infantis, Bifidobacterium lactis, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus fermentum, Lactobacillus delbrueckii subsp. lactis, Lactobacillus paracasei, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus lactis subsp. cremoris, Lactobacillus lactis subsp. lactis, Lactobacillus lactis subsp. lactis biovar. diacetylactis, Leuconostoc mesenteroides, Leuconostoc pseudomesenteroides.

Taip pat, kad gauti maksimalią naudą, pridėjau ir L. reuteri jogurto, ir vėliau, sekančio perinimo metu, dar ir SIBO jogurto.

 

Trijų kefyrų jogurto gamyba

Reikalingos įrangos aprašymas su nuotraukomis yra skyreliuose apie kitų panašių jogurtų gamybą, pvz. L. reuteri jogurto, ar SIBO jogurto, todėl čia jau nesikartosiu.

 

 

Gaminimo eiga trumpai.

Sumaišyti du šaukštus L. reuteri jogurto ir po du šaukštus kiekvieno iš kefyrų, pridėti 2 šaukštus inulino. Viską gerai išmaišyti ir tuomet supilti į jogurto gaminimo aparato indą ir pripilti apie 1,2 litro (nesiekiant iki pat indo viršaus) sterilizuoto ar pasterizuoto pieno ir grietinėlės norimu santykiu. Viską gerai išmaišyti, uždengti indą ir palikti gamintis 36 valandas 36 °C temperatūroje. Jei norite eskperimentuoti, galima rinktis ir aukštesnę temperatūrą. Man 36 °C temperatūra pasiteisino, gautas rezultatas patiko, ir aš kitaip nebandžiau. Ar galima šiuo atveju naudoti nepasterizuotą pieną, nežinau. Jei turite gero tikro karvės pieno, galbūt ir verta pabandyti. Tik turėkite omenyje, kad nepasterizuotame piene natūraliai yra įvairių mikroorganizmų, todėl procesas šiuo atveju bus sunkiau kontroliuojamas ir rezultatas gali būti įvairus.

Man asmeniškai gautas produktas labai skanus, ir manau, turtingiausios, kiek įmanoma, sudėties.

Mano pasirinkti kefyrai – tikrai ne vienintelis galimas pasirinkimas. Tokiu būdu galite išsiauginti įvairių norimų bakterijų derinį iš norimų kefyrų ar jogurtų rūšių.

 

 

Linkiu sėkmingos gamybos ir geros sveikatos. Jei kas neaišku – klauskite, mielai atsakysiu.

 

2025-03-02