Putpelių kiaušiniai
Putpelių kiaušiniai
Švieži naminių paukščių kiaušiniai labai maistingi ir juos labai sveika valgyti.
Kiaušinių sudėtyje yra visos maisto medžiagos ir biologiškai aktyvios medžiagos, būtinos naujai gyvybei išsivystyti: baltymai, lipidai, vitaminai, mineralai ir hormonai, augimo faktoriai bei imuninei sistemai būtinos medžiagos, apsaugančios nuo bakterijų ir virusų.
Renkantis kiaušinius reikėtų užsitikrinti du labai svarbius dalykus:
- kiaušiniai turi būti švieži, ne daugiau savaitės senumo, kad juose būtų išlikę visos biologiškai aktyvios medžiagos,
- juos padėję paukščiai nebuvo nuolat maitinami antibiotikais ir GMO turinčiais pašarais.
Parduotuvėje tokių kiaušinių nenusipirksite. Niekas prekybos centre jums negarantuos, kad kiaušiniai buvo padėti ne anksčiau nei prieš 1–5 dienas. Ir, deja, dideliuose paukštynuose neįmanoma užauginti vištų neduodant joms antibiotikų. Todėl tikrai verta pirkti kiaušinius tiesiai iš smulkių paukščių augintojų, nedidelių šeimos ūkių, kurie nekaupia kiaušinių atsargų ir garantuoja šviežumą. Visų naminių paukščių kiaušiniai sveiki, bet norint gauti maksimalią naudą, vertėtų pasidomėti putpelių kiaušiniais.
Kam daugiausiai naudos duoda putpelių kiaušiniai?
- Sergantiems lėtinėmis ligomis, atsigaunantiems po infekcinių ligų ar operacijų,
- Vaikams,
- Visiems besimokantiems ar dirbantiems įtemptą protinį darbą,
- Norintiems susilaukti vaikų,
- Nėščiosioms,
- Moterims menopauzės metu,
- Vyrams, siekiantiems išlaikyti lytinį pajėgumą,
- Visiems ir kiekvienam, kad rūpinasi savo sveikata ir tinkama mityba.
Kodėl verta rinktis putpelių kiaušinius?
Galite būti tikri, kad vartodami putpelių kiaušinius negausite jokių nereikalingų ir ten neturinčių būti medžiagų: putpelių kūno temperatūra tokia aukšta, kad, palyginus su vištomis, jos praktiškai neserga jokiomis infekcinėmis ligomis, todėl jas auginant nereikia naudoti antibiotikų ar kitų antimikrobinių preparatų.
Putpelių kiaušiniuose gausu vertingų baltymų, mineralinių medžiagų bei mikroelementų (kalcio, fosforo, geležies, cinko, seleno, jodo) ir vitaminų, ypač A, D, E, B1, B2 ir B12.
Putpelių kiaušiniai savo maistine verte gana panašūs į vištų, tačiau turi santykinai daugiau nepakeičiamųjų amino rūgščių ir mineralinių medžiagų (kalcio, fosforo, geležies, jodo). Kai kurie mokslininkai netgi teigia, kad putpelių kiaušinių maistinė vertė net 3–4 kartus didesnė nei vištų kiaušinių.
Putpelių kiaušinių baltyme yra fermento lizocimo, kuris skaido bakterijų sienelių polisacharidus ir taip jas suardo, todėl organizme veikia kaip antibakterinis barjeras, padedantis apsisaugoti nuo ligų.
Nustatyta, kad hormono testosterono yra putpelių kiaušinių trynyje, o hormono progesterono – ir trynyje, ir baltyme. Todėl vaisingo amžiaus žmonėms jie labai naudingi, o nėščiosioms galimai sumažina persileidimo riziką. Buvo atliktas tyrimas (Nwankwo Emilia et al., 2015), kurio metu studentai (18–35 m. amžiaus) tris savaites kas rytą suvalgydavo po 3 putpelių kiaušinius. Buvo nustatyta, kad po trijų savaičių lytinių hormonų kiekis tiek vyrų, tiek moterų organizme padidėjo. Ypač greitai ir reikšmingai padidėjo testosterono kiekis vyrų organizme.
Šviežius putpelių kiaušinius galima (ir labai sveika) vartoti žalius, tik reikia prieš tai juos nuplauti. Dėka labai aukštos, net 42 °C, putpelių kūno temperatūros, jos salmonelioze paprastai neserga. Todėl rizika žmogui užsikrėsti salmonelioze per putpelių kiaušinius beveik nulinė. Tą patvirtina ir 2024 metais atliktas naujausias tyrimas (Yousefi Amin A et al., 2024)
Putpelių kiaušiniai labai patinka vaikams: jie gražiai margi ir patogiai telpa į vaikišką delniuką. Štai Japonijoje kiekvienas moksleivis kasdien suvalgo bent po porą putpelių kiaušinių. Tik stebėkite, kad vaikai neišdykautų ir valgytų juos neskubėdami: mažu kiaušinuku galima ir paspringti (beje, kaip ir vynuoge ar „vaikišku“ pomidoriuku).
Putpelių kiaušiniai labai gražūs ir juos miela valgyti ne tik vaikams, bet ir suaugusiems. Maisto estetika turi įtakos apetitui, virškinimui, maisto medžiagų pasisavinimui ir gerai nuotaikai.
Ką dar vertėtų žinoti apie putpelių kiaušinius:
Kiaušinis dažniausiai sveria apie 11-12 g., nors mėsinių veislių putpelių kiaušinių svoris gali siekti ir 16 g.
3 ar 4 putpelių kiaušiniai svoriu atitinka 1 vištos kiaušinį.
Putpelių kiaušiniai tinkami vartoti maistui net iki 70 dienų, bet geriausios kokybės būna šviežiausi, iki 7 dienų senumo kiaušiniai, išlaikantys visas biologiškai aktyvias medžiagas.
Putpelių kiaušiniuose, kaip ir vištų, yra cholesterolio. Ir gerai, nes mūsų organizmui jo reikia daug; ypač jo reikia normaliai smegenų veiklai.
Teigiama, kad vištos kiaušiniams jautrūs žmonės dažnu atveju putpelių kiaušinius vartoti gali. Jeigu esate alergiški vištų kiaušiniams, tiesiog reikėtų atsargiai išbandyti, ar putpelių kiaušiniai jums tinka, ar ne.
Šių kiaušinių lukštas valgomas. Jeigu nepatinka kramtyti kiaušinukus su lukštais, galima nuluptų ar išgertų kiaušinių lukštus surinkti ir susimalti kavamalėje: tokiu būdu gausite natūralų mineralinį maisto papildą, kurį galima įsiberti į maistą. (Aš įsiberiu į L. reuteri jogurtą ir kas rytą suvartoju po šaukštelį smulkintų putpelių kiaušinių lukštų.)
Kad kiaušiniai lengviau luptųsi, juos galima prieš lupant pavolioti delnuose, kad lukštas suskilinėtų, tik nepersistenkite, kad nesutraiškytumėte paties kiaušinio.
Putpelių kiaušinius virti reikia labai trumpai. Geriausia sudėti putpelių kiaušinius į šaltą vadnenį, leisti užvirti, ir vos tik vandeniui užvirus, ugnį išjungti ir kiaušinius palaikyti tame karštame vandenyje nuo 5 sekundžių iki 2 minučių, priklausomai, kokio kietumo trynį norime gauti:
- Kietam tryniui – apie 2 minutes.
- Minkštam tryniui – apie 1 minutę,
- Skystam tryniui užtenka 5–10 sekundžių.
Palaikius norimą laiką iš karto atšaldyti šaltame vandenyje. Ir labai skaniai suvalgyti.
Man kilo klausimas, ar galima išsivirti putpelių kiaušinius neturint po ranka puodo? Paeksperimentavau ir išsiaiškinau, kad taip, galima, tik procesas užtruks šiek tiek ilgiau. Jums reikės didelio arbatos puodelio, lėkštutės jam uždengti, ir virdulio. Kiaušinukus sudėkite į puodelį, užpilkite verdančiu vandeniu ir uždengite puodelį lėkštute. Palaikykite penkias minutes, tada vandenį nupilkite ir tuoj pat vėl užpilkite verdančiu vandeniu maždaug penkioms minutėms. Tokiu būdu paruošti kiaušinukai bus kaip ir virti, tryniai ne skysti. Jei norite skysto trynio, galima paeksperimentuoti, laikyti karštame vandenyje kažkiek trumpiau.
Nuolat turime pardavimui nedidelį kiekį putpelių kiaušinių. Šiuo metu ieškome pastovių klientų, kuriems pradėtume tiekti kiaušinius nuo gegužės pradžios. Kiaušinių šviežumą garantuojame. Putpelėms maitinti naudojame pašarus be GMO.
18 kiaušinių kaina 2,2 euro perkant iš namų arba 2,4 euro su pristatymu Kaune. Pristatome nuo 3 dėžučių.
Norint užsisakyti kreiptis telefonu: +37061805978, el.paštu: astariune@gmail.com