Receptai » Naminis majonezas

Naminis majonezas

 

Ingredientai:

160 ml alyvuogių aliejaus

1 kiaušinis

1 arbatinis šaukštelis garstyčių

1 šaukštas obuolių acto arba citrinos sulčių

1/2 šaukštelio druskos

 

Gaminimo eiga:

 

Šitam receptui būtinai reikia turėti blenderį (lietuviškai jis turėtų būti vadinamas panardinamuoju maišytuvu, tiktai tokie ilgi pavadinimai juk liaudyje neprigyja). Patogu majonezą gaminti stikliniame inde, kad ir pusės litro stiklainiuke, svarbu, kad blenderio galva tilptų. Per stiklinę sienelę gerai matoma proceso eiga. Geriausia, kad visi pagrindiniai ingredientai būtų kambario temperatūros. Į stiklainiuką supilti aliejų, pridėti druskos, garstyčių ir acto arba citrinos rūgšties (arba ir to, ir to atitinkamai mažesnius kiekius) ir įmušti kiaušinį. Jei bijotės salmoneliozės, kiaušinį galima prieš tai nuplauti labai karštu vandeniu arba perplauti su soda. Labai gerai, jei kiaušinio trynys įmušant išlieka gražus ir sveikas. Tą trynį stiklainiuko dugne reikia "apgaubti" blenderio galvos dantukais (žr. nuotraukose) ir pradėti plakti neatkeliant blenderio, maždaug pusę minutės. Pamatysite, kad apačioje skystis ima balti ir virsta majonezu. Kai majonezas beveik pasiekia viršų, tada galima blenderį pajudinti į šonus, vis plakant pamaišyti juo turinį. Kai visas turinys sutirštėja iki vientisos baltos masės, plakimas nutraukiamas. Viskas labai paprastai ir greitai įvyksta. Nespėjote nė gerai susivokti kas ir kaip, o jau skanaujate majonezą. Tik nepamirškite prieš tai išjungti blenderio. :)

Toks majonezas tikrai išsilaiko šaldytuve savaitę. Ilgiau nebandžiau.

Šiek tiek dar apie aliejų. Majonezo skonis labai priklauso nuo aliejaus. Jeigu naudosite ypač tyrą alyvuogių aliejų, jo pikantiškas, bet karstelėjęs prieskonis jausis ir majoneze. Norint to išvengti, galima naudoti ypač tyro ir rafinuoto alyvuogių aliejaus mišinį (etiketėse toks aliejus vadinamas ypač švelniu). Majonezą galima pasigaminti naudojant ir kitokius, pigesnius, aliejus, bet nepatarčiau taupyti sveikatos sąskaita.