Receptai » Žele tortas su maskarpone
Žele tortas su maskarpone
Ingredientai
500 g maskarponės sūrio
1 pakelis (20 g) želatinos miltelių (DR. OETKER)
6 pakeliai vaisinės arbatos
Medaus ir/ar skysto stevijos saldiklio
norimų šaldytų ar nešaldytų uogų
šokolado drožlių (nebūtinai)
Gaminimo eiga:
6 pakelius vaisinės arbatos (geriausia tokios, kuri duoda ryškią raudoną spalvą ir rūgštoką skonį) užpilti maždaug 250 ml verdančio vandens, uždengti lėkštute ir leisti pastovėti apie 5 minutes. Pakelius ištaukus ir nuspaudus, ištirpinti arbatoje šaukštą medaus. Galima įlašinti keletą lašų skysto stevijos saldiklio. Perpilti arbatą į kitą indą ir joje vis maišant ištirpinti visą pakelį želatinos. Tuomet po truputį vis maišant sudėti 500 g maskarponės sūrio ir išmaišyti iki vientisos masės. Maskarponės sūris turi būti kambario temperatūros. Išsimaišo ne taip jau sunkiai. Spalva priklauso nuo arbatos spalvos, dažniausiai mišinys išeina švelniai rausvos spalvos. Tada į norimo dydžio indą sudėti uogas ir užpilti jas gautu maskarponės ir želatinos mišiniu. Jeigu naudosite šaldytas neatitirpintas uogas, žele ims stengti labai greitai, praktiškai iš karto vos užpylus. Tai privalumas, bet nedidelis minusas bus tas, kad pjaustant tortą prie uogos išsiskirs šiek tiek skysčio. Galima du trečdalius mišinio panaudoti užpilti uogoms, o likusiame trečdalyje primaišyti šokolado drožlių ir jį supilti ant viršaus keliomis minutėmis vėliau, išeina toks lyg truputėlį kitokio skonio torto pagrindas. Tortą įdėti į šaldytuvą kelioms valandoms, kad gerai sustengtų. Labai patogu, jei naudojamas metalinis indas, nes tuomet norint tortą ištraukti, užtenka palaikyti jį porą minučių kitame dubenyje su karštu vandeniu, vis pasukiojant ir patikrinant, ar jau atlipo. Kai pasukiojus jaučiate, kad tortas jau atlipo nuo kraštų, tuomet pridengti lėkšte, ir ją prispaudus tortą apversti. Tortas šiek tiek pakračius pats gražiai išslenka, belieka nuimti indą. Jei indas nemetalinis, principas tas pats, bet kol tortas atšils ir gražiai išsmuks, užtruks ilgiau.
Patarimas: lėkštę, kurią naudosite pagrindui, švelniai sudrėkinkite. Jeigu tortas išsmuktų ne visai per vidurį, drėgnu lėkštės paviršiumi jį bus galima lengviau pastumti į reikiamą pusę.